Aquí acaba el “Bloc de notes”: punt i seguit i gràcies...

Hi havia una vegada un noi de setze anys que escrivia poemes i somiava amb ser periodista. Un dia, un senyor amb corbata el va rebre al seu despatx, a la redacció d’un diari, i després d’una llarga conversa li va preguntar què volia fer. El noi li va dir que volia escriure cròniques de guerres, viatges, crisis mundials… I aquell senyor, sense immutar-se, li va oferir d’escriure algun article al diari local, mentrestant no tinguessin una secció d’internacional… Era Julián Sanz, l’editor, a qui sempre li agrairà tantes coses, igual que als mestres, amics i companys que va anar trobant en aquesta casa que -a èpoques més i d’altres menys- ha sentit sempre com a seva. Gent com Vicenç Villatoro, com el grandíssim i discretíssim periodista que és Josep Maria Riera, com Miquel Peralta, Salvador Cot, Enric Hernández, l’inoblidable i gran fotògraf Mundet, el brutal fotoperiodista que era i és Cristóbal Castro, Pasqual Llongueras, Manel Sarrau, el senyor Badia, la Núria Hernández la Marta Bofarull, l’imperturbable i excel·lent Albert Gabàs el Blas, el Pepe, el Paco, la gent entranyable de la rotativa, Vicenç Batalla, Xavier Marcet, Lluís Boix, Lluís Gascón, els ciclistes de la penya ElDiari, en Manel Abad o la senyora de la neteja, la senyora Maria, una de les moltes i meravelloses “senyores Maries” que m’he trobat al llarg de la vida (Juanita, Margarita…), sense oblidar alguns mites com Andreu Claret, com l’aire fresc (tan oblidat) que va representar “Al Vent”, i molts altres.

Com tampoc no oblida els lectors i lectores que l’han acompanyat en el camí: el senyor Marcel·lí, senyor Torres del carrer Col·legi, Marina Fahmüller, gent que em van posar a caldo o que m’animaven a seguir, el Manel dels iaioflautes, Albert Guitart Graells... i molta altra gent meravellosa com la Isi Mena, la Sílvia Piñol, la Maria José, la Teresa, la Montse Rodríguez, el Pepe del Brasília, el Víctor del quiosc de la carretera de Matadepera i tants altres -especialment els retrobats i trobats al facebook i twitter- que no puc esmentar perquè no acabaria.

Gent que tenia moltes lliçons per donar a algú que, com aquell noi, tenia moltes ganes d’aprendre.

Això passava a la primavera del 1978, és a dir, gairebé a la prehistòria, fa quasi quaranta anys.

Per aquell temps, el noi havia fet una entrevista a un poeta que, com ell, s’havia instal·lat a Terrassa feia uns anys, un tal Agustí Bartra... Una senzilla entrevista per a una revista que havia fundat amb uns amics (entre ells l’enyorat Àxel Oliveres) a Can Colapi (o “La Pia”, com diu la Júlia). Una revista que es deia “L’Escarni” i que, ves per on, li va obrir la porta de la casa d’Anna Murià i Agustí Bartra, al carrer Avinyó. A ell, que volia ser poeta i només tenia setze anys.

Aquesta història al final ha acabat molt millor del que pensava, quan el noi ja havia arribat als cinquanta-cinc i havia desesperat moltes vegades de complir el seu somni…

La novel·la «La llegenda d’Ègara», que la seva mare Neus Miret ja no va poder llegir, va sacsejar-lo per dintre. Com deia la poeta Safo de Lesbos: com el vent que a les muntanyes sacseja els roures… I en aquest vent hi havia, i hi ha encara, la mà, la veu i la força de l’Olga.

Aquell noi va perdre’s, va perdre moltes coses i moltes persones, va arruinar-se dues vegades, va tenir feines boníssimes i feines de merda, va tenir “jefes” extraordinaris, d’altres normalets, uns altres de més aviat idiotes i creguts i uns quants personatges malvats i verinosos… Va fer feines que només servien per menjar i també treballs genials, que tenien ànima, que eren reptes monumentals en els quals va compensar antics fracassos i errors… Mentrestant, un dia assolellat i cruel de maig del 2005 va travessar per unes hores a l’altra banda de l’Hades, però va tornar, i gràcies als amics, a Montsegur i a la clausura del monestir de Poblet va retrobar el pols de la vida.

Fins que un dia d'estiu del 2016 -mentre preparava un nou viatge a Grècia, el sisè o setè- va buscar els versos que l’havien acompanyat tants anys i l’ombra d’aquell poeta que havia estat el seu mestre. D'això en va sortir el llibre “Elegia d'Atenes”.

A la tardor, va guanyar un premi de poesia que portava el nom del mestre i va saber que era temps de buscar nous horitzons, de sortir a mar obert i deixar enrere, una vegada més, algunes coses que estimava. Com aquesta columna d’opinió, que el feia sentir viu i lliure, que compartia amb tanta gent en paper, al blog, a les xarxes...

I així és com s’acaba això i com continuarà a partir d’ara, amb nous llibres, amb més articles, amb nous amics, sense deixar els vells, no oblidant mai que només la veritat ens farà lliures…

He intentat estar a l’alçada, lluitar pel que jo creia, dir les coses pel seu nom, no rendir-me, no acollonir-me, no ser mai partidista, no vendre’m… I sobretot no trair aquell noi de setze anys que volia ser escriptor i periodista.

La història continuarà demà mateix, divendres, a les pàgines del diari digital ElMón.cat. Primer a l’edició de Terrassa, de la mà de Joan Manel Oller, Lluïsa Tarrida, Zaida Torregrosa... I el proper dimecres, a l’edició Catalunya, de la mà de Salvador Cot, de Nerea Rodríguez i de tot el seu equip, que està aixecant un projecte periodístic amb molt futur, per a un país nou que encara no sabem com serà, però que volem i necessitem que sigui nou.

Igual que els llibres continuaran de la mà de nous amics, companys de l’ànima de les boiroses i lluminoses terres de Lleida, com en Xavier Macià o l’Àngels Marzo, com la gent de Pagès Editors, com totes i tots els que, quan ha arribat el moment, han estès la mà i m’han tibat cap a la vida, cap als somnis. Gent a la qual mai no donaré prou les gràcies.

Aquest és, doncs, el darrer article del «Bloc de notes» al Diari de Terrassa, un camí que avui es tanca amb un punt i seguit. Gràcies, de tot cor.




Nota: Els propers dies també hi haurà novetats i canvis en aquest blog, on trobareu els articles que vagi publicant a “ElMón” i algunes reflexions i experiments… Si voleu, us espero per aquí, ja ho sabeu...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes